Plundering grondstoffen gaat door.

Eind september zijn er twee IPIS-rapporten verschenen over de plundering van Congolese grondstoffen: "Coltan and Congo; the implication of the private sector" en "Network war. An introduction to Congo's privatised war economy". Deze rapporten zijn te vinden via de website van NOVIB

Werkgroep Congo-Ned stuurde een brief aan één der bedrijven die in de rapporten genoemd worden. De tekst volgt hieronder.

------------------------------------------------------------------------------------------------- 14 oktober 2002

Aan: Directie Chemie Pharmacie Holland CPH
Hogehilweg 4
1101 CC Amsterdam Zuid-Oost

Betreft: Handel in coltan

Geachte heer, mevrouw,

Begin dit jaar hebben we via een radio-uitzending van de IKON begrepen dat uw directeur, de heer Gerhard Klein, op de hoogte is van de handel in coltan uit Oost-Congo via het partnerschap van uw bedrijf in Eagles Wings Resources. Daar onze werkgroep Congo-Ned zeer betrokken is bij het lot van de bevolking in dat gebied, zijn we hier verontrust over. Want, hoewel er onlangs vredesaccoorden zijn gesloten tussen de Congolese regering en die van Rwanda en Oeganda, duurt de oorlog in Oost-Congo nog steeds voort. Bij de strijd die daar nu nog gaande is, gaat het de strijdende militaire groepen met name om de controle over de grondstoffen, waaronder coltan, waar het gebied zeer rijk aan is.

De gevolgen voor de bevolking in Oost-Congo zijn als volgt samen te vatten:

- de coltan-exploitatie in Oost-Congo is winstgevend voor militaire leiders, hetzij die van de Congolese rebellenbewegingen, hetzij die van het Rwandese of Oegandese leger. Zo vertelde de Congolese rebellenleider Onusumba eens dat hij meer dan een miljoen dollar per maand aan coltanhandel verdiende! U begrijpt dat deze verdiensten dienen om nieuwe wapens aan te schaffen, waar de Congolese bevolking het slachtoffer van wordt.

- het feit dat er in het gebied coltan-exploitatie plaatsvindt, heeft veel burgers doen besluiten om hun landbouwgronden te verlaten en in de mijnen te gaan werken. Het gevolg is dat nu hele bevolkingsgroepen honger lijden wegens het tekort aan landbouwopbrengsten. Bovendien, degenen die denken rijk te worden door hun werk in de mijnen, komen bedrogen uit: het loon dat ze krijgen is schamel en staat in geen enkele verhouding tot de prijs die op de wereldmarkt voor coltan verkregen wordt.

- de werkomstandigheden bij het opgraven van coltan zijn uiterst slecht. Dit zagen we in een TV-film die onlangs uitgezonden werd door de RVU. Het betekent voor de arbeiders zwoegen in de gleuven langs de rivier, waarbij inzakkingen van de zachte grond kunnen voorkomen die zeer gevaarlijk zijn. Er zijn al mensen omgekomen die aan het graven waren. Bovendien worden er ook kinderen bij dit werk ingezet. De Congolese mensen zelf weten vaak niet eens waar coltan voor dient en ze kennen de gevaren niet die aan de winning van deze grondstof kleeft, zoals de radio-activiteit. De coltan wordt afgevoerd over de grens naar Oeganda of Rwanda. In het gebied houden overal militaire groepen toezicht op het vervoer ervan, omdat alle militaire leiders proberen om beslag te leggen op coltanvoorraden om van de verkoop ervan te profiteren.

Gaarne zouden we van u vernemen of u het verantwoord vindt onder deze omstandigheden coltan uit Oost-Congo te verhandelen.

Mocht Eagles Wings Resources zich reeds teruggetrokken hebben uit de coltanhandel in dit gebied, dan vernemen we dit ook graag.

met vriendelijke groet,
voor Congo-Ned

Nelly Koetsier

Copie aan: IKON, RVU -