Verklaring van CongoNed, december 2012

Ideeën over wat Nederland moet doen

Congo
1.Het Congolese volk wil geen afscheiding van een deel van het land, m.n. de Kivu's - geen balkanisatie! Verschilllende Congolese organisaties, spreken zich uit tegen de agressie door Rwanda en Oeganda en tegen elke vorm van splitsing van het land. We ontvingen verklaringen van Renadhoc, Cojeski, CALCC (lekenorganisatie van de katholieke kerk). De Nederlandse regering vragen wij het standpunt van deze organisaties te ondersteunen.

2.Er moet een krachtige militaire interventie komen van buitenaf om elke rebellie in Congo de kop in te drukken. De grens met Rwanda en Oeganda moet militair bewaakt worden, zodat er niet opnieuw invallen van de buurlanden komen, evenmin als invoer van wapens, recruten, militaire uitrusting. Het Congolese leger is niet in staat om land en volk te beschermen. Daarom dus externe militaire interventie, maar niet van de landen van de CIRGL, want tot deze landen behoren de daders van de agressie, Rwanda en Oeganda. Eventueel landen van de SADC kunnen bijdragen aan een externe militaire macht. Maar beter is nog een VN-legermacht of een Europese zoals we gehad hebben in Ituri in 2003 (operatie Artemis). De Nederlandse regering vragen we hiertoe in internationaal verband voorstellen te doen.

3.In EU-verband kan Nederland zich orienteren op het standpunt van Frankrijk. Dit land was ook de initiator van operatie Artemis. Nederland moet zich niet afhankelijk stellen van de standpunten van de Angelsaksische landen, omdat deze niet neutraal zijn, maar steeds voor Rwanda kiezen.

Rwanda
1. Naar aanleiding van het rapport van de VN-experts verwachten we dat Nederland sancties instelt tegen Rwanda. (zie S/2012/843, d.d.15 nov.'12) Duidelijk is de actieve betrokkenheid van het Rwandese leger bij de oorlog in in Oost-Congo, onder leiding van de Rwandese minister van Defensie James Kabarebe, met inzet van topmilitairen als gen Ruvusha, gen Kayonga, gen Jack Nziza. Om te beginnen vragen we de Nederlandse regering te stoppen met budget steun aan de Rwandese regering. Het moet niet gaan om tijdelijke opschorting van steun, maar om een blijvende stop die moet leiden tot het uiteindelijk schrappen van Rwanda van de lijst van partnerlanden.

2. Rwanda moet gedwongen worden tot uitlevering van Bosco Ntaganda aan het internationale Strafhof. Deze heeft vrij toegang tot Rwanda en bezit er een woning. Bij in gebreke blijven van het arresteren en uitleveren door de Rwandese autoriteiten moeten er in internationaal VN-verband sancties tegen de autoriteiten ingevoerd worden. Nederland zou hierin het voortouw kunnen nemen.

3.De invoer vanuit Rwanda van grondstoffen, als tantaal, tungsteen en tin, moet gestopt worden. Deze grondstoffen worden op illegale wijze vanuit Congo naar Rwanda gesmokkeld. In Rwanda worden ze volgens de VN-experts van Rwandese etiquetten voorzien. We vragen de Nederlandse regering in internationaal verband een boycot aan te kaarten tegen deze grondstoffen uit Rwanda.

Oeganda
De sancties door Nederland kunnen hetzelfde karakter hebben als die tegen Rwanda, aangezien het Oegandese leger net als dat van Rwanda, actief betrokken is bij de oorlog en steun aan de M23 rebellen geeft. Dus stoppen van de budget-steun en schrappen van de lijst van partnerlanden.